Българската федерация по гребане, начело с олимпийската ни шампионка Румяна Нейкова, обяви старата на Националната програма „Адаптивно гребане”.

Ръководството на централата ни в този спорт разчита, че ще успее да събере 100 000 лева за закупуване на 2 лодки, екипировка, адаптиране на съществуващата гребна база, заплата на треньор и осигуряване на транспорт за пътуване на бъдещите състезатели до Панчарево. Програмата на федерацията за 2009-2010 година включва популяризиране на спорта, създаване на спортен клуб с 2 лодки, старт на тренировъчен процес, осигуряване на необходимата екипировка и инфраструктура, набиране на финансиране и участие в международни стартове през 2010 година.

„Амбицирани сме да създадем условия за хора с увреждания, които да практикуват адаптивно гребане, в началото в по-големите гребни центрове – София и Пловдив. Поставяме си за цел да създадем 2 смесени екипажа – четворки с рулеви, които да тренират активно и участват в стартовете на FISA през 2010 година. В последно време са малко родителите, които насърчават децата си да спортуват, а тези хора имат огромно желание, а нямат условия. С цялото си сърце и душа ще мотивирам хората с увреждания да се занимават с гребане. Всеки един от нас ще им помогне”, коментира пред медиите олимпийската шампионка Румяна Нейкова, по чиято идея стартира благородната инициатива.

„Адаптивното гребане се практикува масово по света, като дебютът му на Световно първенство бе през 2002 година, а през 2008 година в Пекин бе и неговия параолимпийски дебют”, пък сподели президентът на родната федерация по гребане Светла Оцетова.

Олимпийската ни шампионка от Пекин Румяна Нейкова също така дари на Музея на спорта в Националния стадион „Васил Левски” шапката, трикото и фланелката, с които спечели златото в Китай, а съпругът й и треньор Свилен Нейков пък дари хронометър. Копия от въпросната шапка на Руми ще се продават на цена 50 лева, благотворително, в подкрепа на националната програма „Адаптивно гребане”.