Кениецът Дейвид Рудиша, двукратен олимпийски шампион 800 м и световен рекордьор, който бе извън пистата за две години и половина поради травма, е устремен към хеттрик на следващите олимпийски игри в Токио през 2020.

Контузия на крака означаваше, че 30-годишният състезател не може да се състезава през 2018 и 2019, но сега той е готов да поднови тренировки и е поставил като първа цел защита на олимпийската си титла догодина. „До тук всичко се развива добре. Започнах тренировки и не усещам болка, което е най-важното. Когато настъпя газта, ще знам дали проблемът е изчезнал напълно“, заяви той пред Ройтерс на конференция на Кенийската лекоатлетическа федерация в североизточния град Елдорет.

Рудиша добави, че се е нуждаел от загуба на килограми, преди да навлезе в по-усилени тренировки за да определи физическото си състояние. Познат като „Крал Дейвид“ в Кения, Рудиша грабна злато на Игрите в Лондон през 2012 и счупи световния рекорд. На Олимпиадата в Рио през 2016 той стана първият човек от 52 години насам, който защитава титлата си на 800 м.

„Никой не го е правил на три Олимпиади…и осъзнавам, че е изключително трудно за всеки атлет да спечели три последователни олимпийски титли. Знам, че не е лесно, защото има и много мотивирани млади състезатели, които са ентусиазирани и са заплаха за фаворитите, понеже са гладни за успехи“, завърши кениецът. /БГНЕС