Повече от успешно започна представянето на българските борци на първия квалификационен турнир по свободна борба в Мартини, Швейцария.

Двукратният световен шампион Серафим Бързаков (до 66 кг.) не даде никакъв шанс на съперниците си до финала. В предварителния кръг Финката спечели убедително срещу Мохамед Сажод от Пакистан с 2:0 (2:0, 7:0) части, на осминафинала, без да се напряга, победи Шандор Тозер (Унгария) с 2:0 (1:0, 3:0), а на четвъртфинал не даде и точица на Войтех Садовски от Полша 2:0 (1:0, 2:0), за да се изправи на полуфинала срещу европейския шампион за юноши Сурен Маркусян (Армения).

При 6:5 във втората част за арменеца, Финката успя да го тушира и по този начин се класира за финал, с което спечели и олимпийска квота за Игрите в Пекин.

Тази вечер в спор за първото място ще срещне Кермани Тагави от Иран.

Другият ни представител днес – световният шампион от Гуанджоу Радослав Великов (до 55 кг). Хвърли доста сили докато грабне визата. В предварителния кръг Руди победи Луо Менг (Китай) с 2:0 (1:1, 4:0) части, на осминафинала отстрани с 2:1 (0:1, 4:0, 2:1) Сураки Дабакши (Иран), на четвъртфинала срещна сериозна съпротива от натурализирания руснак Амиран Картанов (Гърция) с 2:1 (0:1, 1:0, 2:1).

На полуфинала обаче Руди бе убедителен срещу европейския вицешампион от София Марсел Евалд (германия), когото българинът пък вече е побеждавал по време на Световното в Баку. Нашият представител изигра тактически правилно мача и спечели с 2:0 (3:0, 2:0) части.

На финала го чака Ким Ху Сук от Корея. С това Радослав Великов спечели и олимпийска квота.

Така свobodnata борба вече има 4 визи за Пекин – в категориите до 55кг, 60 кг, 66 и 120.

Снимки: Иво Райчев, Gong.bg. Руди и Финката садят дървета за добра поличба.