19-ият световен шампион Весели Топалов няма да празнува подобаващо 34-ия си рожден ден. Русенецът е в Ница, където участва на турнира Амбър. И днес има за задача да се справи на черно-бялата дъска с Сергей Карякин.

Първата сесия на блинд е от 17.00 часа българско време, а втората на рапир е от 20:15 часа.

Вчера, в първия ден на надпреварата на блинд (без да се гледа шахматната дъска), лидерът в световната ранглиста на ФИДЕ Веско Топалов и Теймур Раджабов разделиха една точка, а на рапир (ускорен шахмат) се случи също реми. Така в класирането в момента Топалов дели 5-9 място.

Любопитен момент запечатаха фотографите на турнира Амбър през вчерашния ден – как Веско и Владимир Крамник местят на сантиметри един от друг, но с гръб. Организаторите така бяха подредили масите и участниците, че се съперниците от Елиста да бъдат един зад друг. Виновникът за Тоалетната война записа победа и загуба в първия кръг.

В турнира Амбър по традиция се играят минимачове по две партии - една блинд и друга по ускорен шахмат. Наградният фонд е 216 000 евро. В тазгодишното издание на турнира освен Топалов в Монте Карло играят световният шампион Вишванатан Ананд (Индия) и съперник на Веско в предстоящия финал за световната корона, бившият световен шампион Владимир Крамник (Русия), Петер Леко (Унгария), Александър Морозевич (Русия), Сергей Карякин (Украйна), Левон Аронян (Армения), Магнус Карлсен (Норвегия), Василий Иванчук (Украйна), Гата Камски (САЩ), Ван Юе (Китай) и Теймур Раджабов (Азербайджан). Турнирът Амбър завършва на 26-ти март.

Веселин Топалов е победител в турнира през 2001 година, а миналата раздели второто място. Неговият бъдещ съперник за световната титла Вишванатан Ананд е петкратен шампион в Ница (1994, 1997, 2003, 2005 и 2006).