Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Жак Рох заяви днес, че е „много загрижен” по повод размириците в Тибет и други международни събития около предстоящите Олимпийски игри в Пекин, предадоха осведомителните агенции.

„Много съм обезпокоен от международното положение и от това, което се случва в Тибет”, каза Рох в Пекин на заседание на Асоциацията на националните олимпийски комитети.

В речта си той отбеляза, че протестните прояви са засегнали щафетата по пренасянето на олимпийския огън и подчерта:

„МОК изказва сериозна загриженост и призовава за бързо и мирно решение в Тибет”. Стотици демонстранти с тибетски знамена скандираха вчера „Позор за Китай” по улиците на Лондон и дори се опитаха да спрат пътя на олимпийския огън през английската столица.

37 от протестиращите бяха задържани за нарушаване на реда. АП отбелязва, че днешното изявление на Жак Рох е признак, че нараства загрижеността по света относно събитията в Тибет и че от това може да пострада олимпийското движение.

Комунистически Китай анексира Тибет през 1950 година. Няколко години по-късно тибетците се вдигат на въоръжено въстание, което е потушено. Настоящите протести започнаха в главния тибетски град Лхаса на 10 март, когато се отбелязаха 49 години от въстанието и изгнаничеството на Далай лама, духовния водач на тибетците.

Според китайските официални данни при триседмичните размирици са загинали 18 цивилни и двама полицаи. По сведения на тибетското правителство в изгнание обаче жертва на китайските репресии са станали между 135 и 140 души, над 1000 са ранените, а стотици са били арестувани, посочва АФП.