Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох заяви, че разследването по отношение възрастта на китайските състезателки по спортна гимнастика до този момент не е открило никакви нарушения на правилата.

Документите на състезателките на домакините все още се проверяват, след като се появиха съмнения, че гимнастичките са по-малки от определената възрастова граница за участие – 16 години.

„Изслушахме изявленията на пресата относно възрастта на спортистките, разбира се отнесохме се много сериозно и помолихме Международната федерация по гимнастика да организира собствено разследване. Този въпрос е в компетенцията на тази централа, а не на МОК, но ние внимателно следим какво се случва”, сподели Жак Рох.

„Международната федерация изиска всички документи, които ни бяха предоставени в пълен комплект. На пръв поглед всичко е наред”, добави шефът на МОК.

Жак Рох обаче допълни, че работата по случая на Международната федерация по спортна гимнастика продължава щателно да проучва цялата документация. Още повече, че те са им били предоставени от домакините на китайски език: „Едва след това при нас ще пристигне щателен доклад по проведеното разследване.”