Роджър Грейси е шампион на бойната верига ONE в полутежка категория, но не е защитавал титлата си, която спечели през май 2016-та година. Вчера той обяви, че напълно се оттегля от света на смесените бойни изкуства, пенсионирайки се на 36-годишна възраст. Основната причина за това негово решение е липсата на мотивация и нежеланието му да се бие единствено за пари.

"Реших да спра, защото не мисля, че ММА ме мотивира достатъчно, за да се посветя на 100%-та на спорта. Наистина ми харесваше да правя това, беше огромно удоволствие да направя тези десет мача, но нямам други амбиции. Тъкмо навърших 36 години. Никога не съм искал да се състезавам на повече от 38 години, а и не останаха много неща, които да завладея в света на смесените бойни изкуства, нещо, което ми променило кариерата ми", заяви Грейси.

"Току-що сложих край на кариерата си на високи ниво. Имам повече какво да губя, отколкото да спечеля, ако продължавам да се бия в ММА. Ако имах една и съща страст към ММА, както имах към джу-джицуто, щях да продължа, но единствената причина, поради която щеше да ме задържи в ММА, бяха парите, а аз не искам това. Не мисля, че бих могъл да давам 100%-та от себе си в такава ситуация, затова реших да се оттегля и да се фокусирам върху други неща в живота си", завърши Грейси.

Роджър Грейси

източник: Gulliver/Getty Images

Грейси (8-2) влезе в клетката 10 пъти за 10 година за пет различни организации. Най-дългият му престой беше в Strikeforce, където той загуби от Мохамед Лавал (Мо Лавал), а след това спечели две битки в средна категория. Тези победи му спечелиха шанс да се бие за титлата на UFC, след като Strikeforce се разпадна, но една загуба от Тим Кенеди сложи край на амбицийте му и той напусна Ultimate Fighting Championship. Грейси завърши кариерата си с две победи за ONE Championship, втората от които бе за титлата в полутежка категория. 

Грейси се смята за един от най-добрите, ако не и най-добрият състезател в дългата история на джу-джицуто. Той се оттегли от този спорт преди три месеца като 14-кратен световен шампион.