Родната федерация по вдигане на тежести прибегна до последната възможност да плати санкцията си, наложена от международната федерация в началото на годината. От БФВТ откриха сметка, в която събират дарения за събиране на сумата на глобата. 

Тя е в размер на 250 хил. долара и трябва да бъде изплатена до 18 юни. Ако това не се случи, България ще загуби правото да участва в международни състезания. Ето и призива на федерацията по вдигане на тежести: 

"На свое заседание, проведено на 13.04.2018 година, членовете на УС на БФВТ обсъдиха внимателно всички обстоятелства около наложената ни глоба от МФВТ и последствията, които биха възникнали при невъзможност да се справим с този проблем."

"Оказва се, че след 18.06.2018 г. БФВТ ще загуби  правата си да участва във всички прояви от международния спортен календар на МФВТ и всички произтичащи от това последствия. В тази връзка БФВТ открива целева набирателна сметка на федерацията за изплащане на санкцията на МФВТ, наложена ни в началото на 2018 г., а именно:"

До: СДРУЖЕНИЕ БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ
бул.ВАСИЛ ЛЕВСКИ 75, СОФИЯ

IBAN:BG76UNCR70001523248969  BIC: UNCRBGSF

"Ние приканваме всички настоящи  и бивши европейски, световни и олимпийски шампиони и медалисти, техните треньори и ръководители на клубове, техните семейства и приятели, всички  граждани на страната да помогнат на българските щанги в този критичен за тях момент."

"Българските щанги имат огромен принос за издигане името и авторитета на  нашата страна - те са донесли на България:"

►37 медала от олимпийски игри, от които 12 златни, 17 сребърни и 8 бронзови, а имаме и трима олимпийски шампиони от младежките олимпийски игри;

►224 медала от световни първенства за мъже и жени, от които 79 златни, 82 сребърни  и 63 бронзови;

►397 медала от европейски първенства за мъже и жени, от които 168 златни, 133 сребърни  и 96 бронзови;

►Стотици са й отличията, спечелени от по-младите генерации тежкоатлети - юноши, девойки и кадети.

"Видно е, че нашето семейство е голямо, че много български младежи и девойки са дали във времето най-хубавите дни от живота си за прослава на Родината. И са успели."

"В този момент е необходимо всички ние, свързани по някакъв начин с вдигането на тежести, да помогнем в границите на своите  възможности за излизане от ситуацията, в която се намира федерацията."

"В своята, вече повече от 70-годишна история, БФВТ никога не е принадлежала някому - ръководители, деятели, състезатели и треньори, поколение след поколение, идват и си отиват. Помощта, за която се обръщаме към Вас,  е именно за федерацията и хората, работещи на попрището на вдигането на тежести в страната - като състезатели, треньори, деятели, радетели и всички съпричастни с тях."

"В заключение, ви информираме, че в сайта на федерацията ще бъдат оповестявани размерите на всички персонални финансови преводи, така че те да станат достояние на нашата общественост", пишат от федерацията.