Гимнастичките Петя Борисова (национален отбор жени индивидуално) и Камелия Стоилова (ансамбъл), които са на лагера на българския тим в Япония, посетиха начално училище Тозала в град Мураяма.

Двете грации бяха посрещнати изключително мило от директора на училището, учителите и учениците.

Домакините почерпиха българските гимнастички с традиционните японски вишни, след което от клуба по сумо в училището показаха на своите гости какво могат и разказаха какво представлява сумото за Япония като спорт и традиции.

От своя страна Камелия Стоилова и Петя Борисова показаха на децата уредите в художествената гимнастика и основните техники за боравене с тях, някои елементи с тяло, а децата с желание се опитваха да покажат шпагат и да се докоснат до всеки уред. До българките беше и екипът на японската телевизия телевизия NHK, която не пропуска нито стъпка от пребиваването на българския национален отбор на японска земя. Екипи на телевизията заснемат всичко от тренировките, както и от другата програма на тима.

Японски майстор на оригами, който зарадва миналата година българските гимнастички, тази година отново ги изчака след днешната тренировка и им подари оригами с тематичен надпис за лагера в родния му град Мураяма през 2018 година.

Хореографите на националния отбор Елица Павликенова, Маргарита Будинова и Радул Роглев пък изнесоха уроци на гимнастички от местния клуб в град Мураяма. Специалистите се постараха да покажат много полезни елементи и стъпки на японските момичета, както и да им помогнат в някои характерни танцови изисквания в художествената гимнастика.

Българските гимнастички, въпреки че тренировките днес бяха много интензивни и тежки, се включиха с огромно желание и усмивки в хореографските уроци на местния клуб. Любезните домакини бяха подготвили за всички момичета от ансамбъла по един дъждобран като подарък, защото времете и в Япония е много дъждовно.