Световният шампион от 2010 година Нийл Робъртсън отпадна безславно от Скотиш Оупън и няма да защити титлата си от миналата година. Австралиецът загуби с 2:4 от младия местен състезател Рос Муир в среща от втория кръг на ранкинг надпреварата. Двубоят започна по чудесен начин за по-непретенциозния от двамата, като Муир поведе след няколко кратки серии.

Отговорът на шампиона не закъсня и още в следващата партия резултатът бе изравнен след брейк от 80 точки. Робъртсън измъкна и третата част, но това бе последният му фрейм в мача. Муир бе близо до сенчъри брейка в петата партия, когато направи 98.

Така шотландецът записа най-престижната победа в кариерата си и за радост на домакините продължава в следващия кръг, където ще срещне Сам Беърд, който се справи с четвъртфиналиста от изминалия шампионат на Обединеното Кралство Мартин О‘Донъл след 4:1. За третия кръг се класира още Динг Джунхуей, който не изпита проблеми срещу Робърт Милкинс, побеждавайки го с 4:1. Китаецът записа две големи серии – 76 в откриващия фрейм и 111 във втората партия.

Предстоят двубоите на други от фаворитите за короната в Шотландия – Джон Хигинс, който се изправя срещу Джерард Грийн, Джъд Тръмп играе с Бен Уулъстън, Шон Мърфи излиза срещу Майкъл Холт, Марк Алън играе с Чън Фейлонг, а Кайрън Уилсън има за съперник Пол Дейвисън. /БГНЕС