"Създаването на втора федерация по карате от Свилен Нейков е с цел източване на държавни средства", каза генералният секретар на БНФ Карате Георги Ривов.

Българска Национална Федерация Карате чака решението след като сигнализира прокуратурата за ощетяване на държавния бюджет и конкретно на бюджета на Министерство на физическото възпитание и спорта. На 26 август 2011 г. бившият министър Свилен Нейков е издал спортна лицензия на т. нар. Българска Федерация Шотокан Карате До, в противоречие с чл. 17, ал. 4 т.2 и чл.17А, ал. 3 от Закона за физическото възпитание и спорта. Въз основа на незаконно издадената лицензия т. нар. Българската Федерация Шотокан Карате До неправомерно е получила субсидия за 2012 г. от МФВС в размер на 95 309 лв. (деветдесет и пет хиляди триста и девет лева).

БНФ Карате притежава спортна лицензия №000269 , вписана в Регистъра на ММС на 6 юни 1997 г., членува в Световната Карате Федерация – организация, призната от Международния олимпийски комитет на 18 март 1999 г.

"Сезирали сме прокуратурата за нарушение на Свилен Нейков по ал.17 ал.4 за това, че е издал лиценз на повече от една федерация. Тази точка на закона е нарушена и при управлението на Нейков се появи още една федерация по карате. Тя се опитва да работи на попрището на карате спорта. Ще изчакаме решението на прокуратурата за това нарушение. Лицензията беше издадена, след като няколко месеца по-рано, след първа проверка на нашата федерация от страна на инспектората на министерството относно администрирането и финансите, беше направено заключение в доклада, който гласеше, че БНФ Карате от създаването си е учредена да администрира карате спорта във всичките му разновидности и стилове. Тези стилове са изброени и лицензирането на силова федерация би било прецедент и не може да се издават лицензи. Няколко месеца по-късно това беше нарушено и според нас това се е случило под натиск на Министерски съвет. В този спорт основния движещ фактор в тази федерация е клуб Ипон. Проблемът с паралелните федерации не е само при каратето, а и в други спортове. Целта е да се отклоняват държавни средства. Има едно единствено карате в България, което е признато и лицензирано от МОК и световната карате федерация и това е нашата федерация. Не може по този начин да се отклоняват средства. Бюджетът на другата федерация е шест цифрено число, за разлика от БФ Карате, като нашето подпомагане е 50-60 хиляди лева", каза генералният секретар на БНФ Карате Георги Ривов. /БГНЕС