Френски следователи подозират, че Рио де Жанейро е спечелил домакинството на Олимпийските игри през 2016 година чрез солидни подкупи. Това разкри в. „Ле Монд” в петък.

От Международния олимпийски комитет заявиха, че ще се свържат с френските власти във връзка с обвиненията. От Комитета добавиха още, че етичната комисия вече разследва подозрително плащане направено от един от членовете – Франки Фредерикс, преди Рио да бъде официално обявен за победител през 2009 година.

Според френския вестник три дни преди избора на домакин за Олимпиадата (на 2 октомври 2009), бразилският бизнесмен Артър Цезар Менецес Соарес Филхо е платил 1,5 млн. долара на сина на Ламин Диак. Още един превод от 500 000 долара е бил направен по същото време в друга сметка. Тя обаче отново принадлежи на сина на Диак – Масата.
Ламин Диак е бившият президент на Международната асоциация на атлетическите федерации и почетен член на МОК, който бе отстранен през 2015 година за пране на пари, корупция и прикриване на допинг пробите на руските спортисти.

Пред АФП говорителят на Олимпиадата в Рио Марио Андрада отрече обвиненията и каза, че „вотът е бил честен”.