Съдийската комисия при Българска федерация лека атлетика (БФЛА) информира, че на интернет страницата на БФЛА – www.bfla.org, вече е публикуван българският текст на Състезателните (CR) и Техническите (TR) Правила на Световната атлетика, Издание  2022 г.
 
По традиция световната лекоатлетическа централа прави цялостна ревизия на действащите Правила на всеки две години и от 1 ноември 2021 г. влезе в сила новото издание на правилника, по който ще се провеждат състезанията в „Царицата на спортовете” през следващите два сезона.
 
Сред най-съществените промени е смекчаване на Правилата за нарушаването на пътеките в Беговите дисциплини. Те бяха договорени през март и юли 2021 г. 

БЕЗ ДИРЕКТНА ДИСКВАЛИФИКАЦИЯ 

Промените в Правилото относно пътеките са част от дневния ред на Техническия комитет на Световната атлетика от януари 2018 г. На Световения шампионат в зала, същата година, в Бирмингам бяха отчетени 21 дисквалификации, свързани със стъпване/бягане по линиите, включително четири само в две серии и оттогава имаше засилен дебат относно тези правила.

Така някои еднократни нарушения при бяганията по завой вече са разрешени, но ще водят до дисквалификация, ако бъдат повторени от същия атлет или в рамките на същия щафетен отбор, като такъв тип нарушения вече се натрупват за всички кръгове на една и съща дисциплина. 

Две допълнителни изключения са добавени към списъка със сценарии (съгласно TR17.4), при които нарушаването на пътеката няма да води до незабавна дисквалификация. Това са: 17.4.3 – когато атлет се състезава по пътеки на завой и настъпи веднъж вътрешната линия на пътеката, прага или линията, маркираща съответната граница; и 17.4.4 – когато атлет се състезава без да се използват отделни пътеки на завой (обща пътека) и е направена една стъпка върху или изцяло над прага или линията, маркираща съответната граница.

Повторно извършване на действието, описано в тези нови разпоредби, в същата дисциплина от индивидуален атлет или член на щафетен отбор, ще води до дисквалификация. Следователно всякакви такива нарушения се пренасят в по-късните кръгове на същата дисциплина и ще се посочват в стартовите списъци и резултатите, когато е извършено еднократно със символа „L” (от „Lane” – пътека на англ.).

(Т.е. когато дадена дисциплина има серии и финал, ако атлет извърши второ нарушение във финала, след като е имал вече едно в сериите, това ще води до дисквалификация от финала.)

лека атлетика

Атлетите, които се състезават по пътеки, ще продължат да бъдат дисквалифицирани директно, ако се прецени, че са стъпили изцяло под вътрешната гранична линия или прага, дори само веднъж. Или ако се прецени, че някое от действията, описани в 17.4.3 или 17.4.4, носи материално предимство или пречи на друг атлет.

ДРУГИ ПО-ВАЖНИ ПРОМЕНИ СА:
 
CR19.4 – Визуални индикации за валидността на техническите дисциплини, различни от червени или бели флагове, вече могат да бъдат одобрени.

CR19.4 – Посочени са повече подробности относно процеса на допинг-контрол за ратифициране на световни рекорди, включително необходимостта от анализиране на проби за стимулиращи еритропоезата агенти (ESA) в състезания за издръжливост от 400 метра нагоре.

TR30.1.1 – Фалът при отскачане за скок дължина и троен скок се дефинира отново, за да включва всяко нарушаване на вертикалната равнина на линията за отскачане. TR29.5 уточнява, че може да се използва индикаторна дъска с пластилин за подпомагане на съдиите и че тя трябва да бъде под ъгъл от 90° (вместо предишните 45°).

TR32.13 – В Хвърлянията вече ще се счита за фал, ако дискът или главата на чука удари предпазната мрежа в далечния край на клетката след като уредът е пуснат във въздуха. Т.е. отляво за надясно хвърлящи атлети и отдясно за наляво хвърлящи атлети. Няма да има значение къде уредът се е приземил след такъв удар в мрежата.

Всички промени в правилника са отбелязани с подчертаване на съответния текст. Това включва и редакционни поправки, като поставянето на вече съществували текстове под различна номерация или преместването им в друго Правило. 

В навечерието на новия зимен атлетически сезон ръководството на Съдийската комисия при БФЛА апелира всички атлети, треньори или други ангажирани със спорта лица, да се запознаят с българското Издание  2022 г. на Състезателните и Техническите Правила на Световната атлетика. 

Съдийска комисия при БФЛА