Шон Мърфи взе частичен реванш от световния шампион Стюърт Бингам в зала „Максима“ в УНСС, след като го победи с 4:1 фрейма в първия от трите им планирани мача в България. Припомняме, че на финала на световното първенство Бингам наложи волята си над Мърфи и грабна световното отличие.

По този начин Мърфи взе аванс срещу Бингам в борбата за умаленото копие на световната титла. Този трофей е подготвен специално от БФСнукър и организаторите на демонстративните мачове за крайния победител в трилогията между Мърфи и Бингам.

Битката между двамата англичани беше доста неравна, като Магьосника от Харлоу имаше несъмнено преъзходство в двубоя, който беше главната атракция за вечерта.

Мърфи се отчете с халф-сенчъри брейкове във всеки от петте фрейма, като в третия дори можеше да мине границата от 100 последователни точки.

Още в първия той загатна какво предстои и накара световния шампион да стои през почти през цялото време в креслото си, докато наниза серия от 74 точки с виртуозност при пласирането на бялата топка.

Във втория фрейм Мърфи имаше силен старт от 51 поредни точки, която приключи с неочкван фаул. Бингам опита да се възползва от шанса, ала направи пропуск по никак не трудна червена топка, която търсеше за горния ляв джоб. Още 21 точки за Мърфи направиха резултата 2:0.

Той много скоро набъбна още повече, а Магьосника с нескрито съжаление трябваше да седне на стола си. Мърфи бе изключително близо да разчисти масата докрай след началните 15 точки на Бингам, но не можа да вкара синята в горния ляв джоб.

Шампионът защити честта си в следващата част, в която наниза 33 точки, преди да пропусне черна от оригиналната й позиция. Мърфи отвърна с халф-сенчъри брейк от 54, който приключи заради лошо позициониране за червена в горния край на масата. Бингам стори необходимото и със серия от 32 намали резултата.

Петият фрейм започна обещаващо за световния шампион, който получи неочакван подарък от съперника си. Мърфи опита да разбие групата червени с кенън шот по черната, която обаче отскочи от челюстите на джоба. Бингам отвърна с брилянтен плант, а после вкара дълга червена в „жълтия“ джоб, преди отново черната топка да се окаже фатална – пропуск от оригиналната позиция и серия от 42.

Мърфи само това и чакаше предвид добре подредената маса и с разчистване до розова включително завърши с брейк от 71 точки.