Президентът на Световната антидопингова агенция (УАДА) Крейг Риди обяви, че днешното решение за мелдония не означава, незабавна амнистия за спортистите с положителни тестове.

Според съобщението има допустимо количество на забраненото вещество - по-малко от 1 микрограм на милилитър, като едновременно с това пробата е взета до 1 март 2016 година.

Допълнителни изследвания ще бъдат правени, ако концентрацията е повече от 15 микрограма или/и допинг пробата е взета след 1 март.

„Няма съмнение по отношение на статуса на веществото мелдониум, че е забранено вещество. Откакто е забранен от 1 януари тази година, има 172 положителни проби на състезатели от редица държави и спортове“, обяви босът на агенцията.

„Не бива да се счита за амнистия, изследванията ще се провеждат, за да се обясни с научни данни с какво разполагаме“, добави още Риди.

Един от състезателите, дали положителен тест за мелдоний, е Габриела Петрова. Екипът й все още очаква резултатите за концентрацията на веществото в нейната проба.