Бъдещето на топатлетките на България Венелина Венева и Ваня Стамболова, които бяха обвинени в употреба на допинг, ще стане ясно във вторник. На 18 декември случаят на възпитаничките на Георги Димитров ще бъде разгледан от Международния спортен арбитражен съд (КАС) в Лозана, който трябва да вземе окончателно решение, след като изслуша защитата представена от  адвокатите им.

Двете атлетки са със спрени състезателни права заради положителните допинг проби, в които бе открит тестостерон, който превишава малко нормата на позволеното, което според някои специалисти може да е вследствие на грешка при метода на анализ. Това е една от причините, която основание на БФЛА да не налага санкции на двете състезателки, а допинг ревю бордът на Международната лекоатлетическа федерация не прие това решение и изпрати случая за разглеждане в КАС.

Венева и Стамболова са спрени от международни участия, тъй като във взетите им допинг проби през миналата зима е открито наличие на тестостерон и неговите производни. На 24 януари в Будапеща на извънсъстезателен контрол са взети проби на двете лекоатлетки, които не са се крили, а са посочили точно мястото, където се подготвят. По-късно състезателката на висок скок Венелина Венева е била проверена още веднъж и пробата от 6 февруари 2007 година също е била положителна.

Българската федерация е била информирана в края на март за първите резултати. Отворени са и двете проби, но тъй като нивата са на границата, от българската централа поискаха допълнителен анализ, който бе отказан от ИААФ.

Ако във вторник Международният спортен арбитражен съд в Лозана наложи наказание от 2 години на атлетките ни, това означава, че те няма да могат да вземат участие на Олимпийските игри в Пекин догодина.