Ремко Евенпул почти спечели първата си титла от Гранд Тура в колоезденето, след като запази преднината си в Обиколката на Испания. 22-годишният белгиец ще трябва да направи още малко усилия, за да спечели Вуелтата утре.
Много добре подкрепян от съотборниците си от отбора Куик Степ Алфа Винил, Евенпул имаше малки проблеми срещу претендента Енрик Мас и отбора на Мовистар. Те така и не успяха да оспорят двуминутната преднина, която той взе в 20-ия етап в планините точно на север от Мадрид. Състезанието ще завърши в неделя в испанската столица.

Олимпийският шампион от Еквадор Ричард Карапас от отбора на Инеос спечели днешния 181-километров етап от Моралсарсал до Пуерто до Новасерада, който включваше и три изкачвания от първа категория. Времето на победителя е 4 часа, 41 минути и 34 секунди.
Втори се нареди Тимен Аренсман (Нидерландия) на 8 секунди от победителя, а трети е испанецът Хуан Айюсо от Team Emirates - на 13 секунди. Последният етап е утре от Лас Росас до Мадрид и е с дължина 96.7 kилометра.

Лидерът Евенпул води в генералното класиране със 78:00.12 секунди. Втори е Енрик Мас на 2 минути и 5 секунди, а трети в генералното подреждане е Хуан Пескера (Испания) на 5 минути и 8 секунди.

"Не знам какво се случва в тялото и главата ми в момента, но е невероятно. Всички критики, които имах през последните няколко години, най-накрая успях да ги изчистя и успях да активирам краката си. Наистина добро каране от мене, доволен съм, заяви след днешния етап Евенпул.
"Работих толкова усилено, за да стигна тук във възможно най-добрата форма и да спечеля тази обиколка на Испания, не е за вярване. Това е първата голяма обиколка, която съм завършил, и ще я спечеля. Щастлив съм, че съм първото момче, спечелило за Quick-Step" в Grand Tour, добави той.