Белгиецът Ремко Евенепул от Соудал Куик-Степ спечели 14-ия етап от Обиколката на Испания - 156,5 километра от Совтер дьо Берн до Лара Белагуа.

С победата си шампионът във "Вуелтата" за миналата година взе емоционален реванш за представянето си в петък, когато нямаше крака, с които да кара в "кралския" 13-и етап и загуби над 27 минути от победителя Йонас Вингегор (Дания/Йъмбо-Висма), с което и шансовете си да спечели обиколката за втори пореден път.

Евенепул атакува още в първата половина на днешния ден и бе съпроводен единствено от французина Ромен Барде. Колоездачът на ДСМ обаче нямаше сили на финалното изкачване към Лара Белагуа и няколко километра преди финала бе изръсен от Евенепул.

Световният шампион в индивидуалния часовник стигна до успеха с време от 4 часа, 13 минути и 38 секунди, а веднага след като слезе от колелото започна да плаче неутешимо. Барде финишира втори на 1:12 минути, а трети завърши друг белгиец - Ленерт ван Еетвелт (Лото Дестини), който изостана на 6:33 минути от Евенепул. Групата на лидерите в генералното класиране не успя да се разкъса и пристигна компактно на финала на 8:22 минути от времето на победителя.

По този начин начело в подреждането остават тримата лидери на отбора на Йъмбо-Висма Сеп Къс, Примож Роглич и Вингегор. Американецът Къс, носител на "червеното трико", има преднина от 1:37 минути пред трикратния шампион във "Вуелтата" Роглич. Словенецът пък е на седем секунди пред шампиона от последните две издания на Обиколката на Франция Вингегор. На четвърто място на 2:37 минути е испанецът Хуан Аюсо от състава на Обединените арабски емирства.

Евенепул се изкачи до 15-о място в генералното класиране, но все още е на непреодолимата разлика от 19 минути и 12 секунди от Къс. В класирането при катерачите Евенепул поведе с 63 точки, следван от австралиеца Майкъл Сторър (Групама-ФДЖ) с 39. В класацията по точки на първо място е австралиецът Кейдън Гроувс с 203, докато Евенепул е втори със 116. Обиколката на Испания ще продължи в неделя с 15-ия етап - 158,5 километра от Памплона до Лукенбери.