Белгиецът Ремко Евенепул (Куик-Степ Алфа Вини) увеличи преднината си на върха в генералното класиране на Обиколката на Испания на повече от минута след днешния десети етап.

Евенепул, който стартира деня с аванс от 28 секунди, завърши на четвърто място по 153,4-километровата отсечка от Виявисиоса до Лес Праерес, но това му бе достатъчно да отвори солиден аванс пред представителя на домакините Енрик Мас (Мовистар) и трикратния победител Примож Роглич (Йъмбо-Висма).

Победител в етапа стана южноафриканецът Луис Меинтийс. Колоездачът на Интермарше премина планинската дистанция за 4 часа, 32 минути и 39 секунди.

Втори на 1:01 минути остана италианецът Самуеле Батистела от Казахстан, докато трети се нареди друг представител на Скуадрата - Едоардо Дзамбанини от Бахрейн-Викториъс, който остана на още 13 секунди от Батистела.

Евенепул завърши на 1:34 минути от Меинтийс, а Мас остана осма позиция на 2:18 минути. Словенецът Роглич, който се стреми към безпрецедентна четвърта поредна победа във Вуелтата, приключи на десето място на 2:26 минути от времето на победителя.

В генералното класиране носителят на "червеното трико" Евенепул вече има преднина от 1:12 минути пред Енрик Мас и 1:53 минути пред Примож Роглич.

При катерачите начело остана австралиецът Джей Вайн (Алпецин-Декьонинк), докато лидер при спринтьорите е датчанинът Мадс Педерсен (Трек-Сегафредо).

В понеделник предстои почивен ден за участниците в Обиколката на Испания, а във вторник Вуелтата се подновява с етап по часовник индивидуално с дължина от 30,9 километра от Елче до Аликанте.