Професор Лъчезар Димитров-ректор на НСА, бе удостоен с приза на МОК-„Спорт и разпространение на олимпизма”. Наградата бе връчена официално днес от председателят на БОК Стефка Костадинова. Церемонията бе в аула Максима, а събитието уважиха много студенти и деятели на спорта у нас.

Наградата се присъжда ежегодно от комисията „Култура и олимпийско образование” към МОК. Тази година отличието е в България и можем да се гордеем с този факт.

България отново си върна престижа и авторитета в международните олимпийски среди най-вече чрез дипломацията, която води примата в леката ни атлетика Стефка Костадинова. Петното, което ни лепна Иван Славков в скандалния филм на телевизия Би Би Си-„Да купиш игрите”, бе в ущърб на родния спорт и дълго време не вярвахме, че на нас отново може да се гледа с добро око. Политиката на Стефка обаче отчасти ни извади от калта и дори скоро можем да се надяваме отново на присъствие сред членовете на МОК. Естествено, заслугата за възвърнатите позиции е на сегашния бос на БОК и Костадинова е тази, която с труда си и спортните си успехи заслужава достойно да бъде в редиците на МОК.

„Благодаря за оказаната чест, но най-големият олимпиец е Алма Матер.”-заяви пред многобройните гости проф. Лъчезар Димитров и изброи част от имената на големите ни треньори и спортисти, донесли ни успехи от олимпиадите досега и съответно възпитаници на НСА.