Рекорден брой състезатели - над 180 от шест държави, ще  участват в 11-то издание на международния турнир по спортна  гимнастика "Любчо Солачки", който ще се състои на 22 и 23  ноември в зала "Скаптопара" в Благоевград.

Това съобщи за БТА  Антон Гръчки, председател на гимнастическия клуб със същото име в града. Той е и основен организатор на традиционната  престижна надпревара.  

Този турнир на името и в чест на големия благоевградски  спортист, треньор и деятел на българската спортна гимнастика се очертава като най-силният досега. Около 80 са  младите гимнастици от чужбина.

Освен традиционните  участници от Гърция, Македония и Сърбия, за първи път заедно с  българските надежди в гимнастиката на подиума в "Скаптопара" ще излязат и представители на Англия и Азербайджан.

Четири са възрастовите групи, в които ще мерят сили участниците при момчетата и момичетата - до 8 години, от 8 до 10 години, от 10 до 12 години и от 12 до 14 години. Отборите започват да  пристигат утре, в петък те ще могат да тренират в залата, а  официалният старт на турнира ще бъде на 22 ноември, събота, от  13.30 часа.

За официалното откриване се очакват легендарният български  гимнастик Йордан Йовчев, президентът на Българската федерация по спортна гимнастика Красимир Дунев и други гости, съобщи Антон  Гръчки.

Сред тях ще бъде и една от най-успешните български  гимнастички от близкото минало Диана Дудева, която на  олимпиядата в Сеул през 1988 г. печели бронзов медал на земя -  първият в историята на българската женска спортна гимнастика. В  момента тя е треньор на националния отбор на Гърция.