Рекорден награден фонд ще си разпределят победителите и призьорите в плувния маратон Галата - Варна, който през тази година ще се проведе за 70-ти път, съобщиха от община Варна.

Състезанието ще се проведе на 1 август, неделя, а организатори са община Варна, Военно-морските сили и ПСК „Черно море -Армеец”. Общият награден фонд за призьорите е в размер на 4600 лева. За сравнение през миналата година той бе 4180 лева.

По нов начин се разпределят и финансовите стимули за най-добрите. Класирането е до VI място, а не както досега до осмо. Победителите - мъж и жена, получават парични награди от по 700 лева, II място се премира с по 400 лева, III място - по 300 лева, IV място - по 250 лева, V място - по 200 лева и VI място - по 150 лева.

Парични премии ще получат още най-добре представили се варненец, чужденец и плувец с увреждания - по 200 лева. Новост има и в традиционния регламент на проявата.

В маратона на 1 август 2010 г. могат да участват граждани и гости на Варна от страната и чужбина, родени през 1998 г. и по-големи. За преплували разстоянието се считат всички, които са пристигнали на финала 120 минути след старта.

Разстоянието нос Галата до Варна може да бъде преплувано със свободно избран стил. Не се разрешава ползването на подръчни средства, плавници, помощ отвън и др.

Стартът на преплуването ще бъда даден в 10 ч. Маратонът Галата - Варна е най-старото плувно състезание от този род у нас. Провежда се всяка година от 1939 година насам.