Рекордните 172 коня от 10 държави ще стартират в Световната купа по прескачане на препятствия на база “Ген. Крум Лекрски” в  Божурище от четвртък до неделя (28 юни – 1 юли). 

В 30-ото юбилейно издание на състезанието у нас се завръща отборната надпревара, като в нея се очаква да се включат 5 състава – Италия, Украйна, Гърция, Румъния и България. Стартът на нациите за приз “Бяла карта” е в неделя от 13:30 ч. и ще бъде предаван пряко по БНТ.

Останалите ездачи, които пристигат за индивидуалното са от: Турция, Швеция, Македония, Сърбия и Кипър. Общият награден фонд е 46 500 евро, от тях 20 000 са предвидени за отборното състезание. 

В големия тур за наградите на “Бяла карта” препятствията ще са с височина 160 см, а състезанието е в петък (29 юни) от 14 часа. Наградният фонд за този старт е 10 000 евро и ще е квалификация за европейското първенство през 2019 г. и за световните игри този сезон.  

Съставът на българския тим за отборната надпревара ще бъде определен в последния момент. В полезрението на селекционера Росен Райчев попаднаха Ангел Няголов, Ивайло Бонев, Антон Дацински и младият Венцислав Изов.

Четиримата се класираха на второ място сред тимовете на Световната купа в Атина, която беше в началото на юни.

В гръцката столица Ангел Няголов с неговия кон Чакотаго победи в индивидуалното и триумфира с големия приз.

Независимо от успеха на националите ни, Райчев ще наблюдава и другите български състезатели и ще определи окончателния състав ден преди старта в неделя. Във временното отборно класиране на втора дивизия група “А” (където са балканските държави) българите водят с 90 точки. Ако нашите успеят да запазят първото място или се класират втори, ще добият право да участват в полуфиналите в Будапеща през август.

Организацията на Световната купа в Божурище струва 200 000 лева, от тях 50 000 са осигурени от Министерството на младежта и спорта, а останлите от спонсори и от такси, заплатени от участниците.