На 4 октомври от 9:00 ч. за 11-та поредна година от Боянското ханче (кв. Бояна) ще стартират над 200 (рекорден брой) любители на планинското колоездене в състезанието Велорали DRAG Черни връх.

Състезанието в дисциплината крос-кънтри, организирано от DRAG, привлича най-смелите колоездачи на България да изкачват Черни връх и да го спускат обратно. Състезателите ще бъдат изправени пред предизвикателството да изминат разстояние от 38 км с обща денивелация (изкачване и спускане) 3300 метра. Тази година има малка промяна в маршрута от върха към финала.

Причината е, че дългогодишно използваното трасе е станало равно и високоскоростно, а целта на състезанието е да се запази високото ниво на техничност при спускане. Велорали DRAG Черни връх се счита за изключително тежко в тази дисциплина, предвид многото екстремни участъци с естествени препятствия като корени, камъни, кал, гъста трева, рекички и стръмни баири. Трудно и зрелищно е спускането под Черни връх.

Състезателите са подложени на сериозно физическо натоварване, преминавайки с велосипеди през планинския терен. През годините категория „Мъже” се е утвърдила като една от най-оспорваните титли. По-бързите претенденти успяват да преодолеят трасето за по-малко от 3 часа.

За любителите фотографи организаторите правят и ежегоден фотоконкурс, в който най-високо оценения кадър от велоралито ще бъде награден.