Фланелка, носена от легендарния бейзболист Бейб Рут, се превърна в най-скъпия продаден спортен исторически предмет.

Фланелката бе продадена за 5,64 милиона долара на търг в Ню Йорк в събота. По този начин бе подобрен досегашният рекорд от 4,4 милиона долара, поставен през 2012-а, също за една от фланелките на Рут в Ню Йорк Янкис.

Ценната фланелка е от периода между 1928 и 1930, когато Рут е в ролята на млада суперзвезда.

"Наследството и значението на Бейб Рут към бейзболната игра и популярната американска култура е недостижима от нито една друга фигура в историята на тази държава", заяви президентът на Аукцион Хънт Дейвид Хънт, осъществил продажбата.

"Въпреки че рекордните цени, достигнати днес, определено са впечатляващи, не съм изненадан изобщо предвид невероятните материали и митичния статус на Бейб в историята на тази страна."

Рекордната фланелка е един от 400-те предмета, които семейството на Рут и частни колекционери са предоставили за продажба. Идентичността на продавача и купувача не са обявени публично.

Бейб Рут играе 22 сезона в Мейджър Лийг Бейзбол и е считан за един от най-великите в историята на спорта. Той печели седем Световни серии и постига редица рекорди, някои от които са неподобрени и до днес. Той се оттегля от спорта през 1935-а.