Вчера, 25-и октомври, организаторите на Тур дьо Франс - „ASO”, представиха маршрута за догодина. Обиколката на Франция през 2024-а година ще е номер 111 и ще включва в себе си 3492 километра, а изненадващо ще стартира от Италия. Още по-любопитно е, че няма да завърши с традиционния етап по улиците на Париж заради Олимпийските игри по същото време. Етап тип индивидуално бягане по часовник в Ница ще сложи край на Тур дьо Франс 2024.

На пръв поглед трасето е доста сложно, съдържа пет финала на изкачвания, два часовника, множество хълмисти и начупени терени и дори етап със секции чакъл. Много от големите звезди на колоезденето отговориха положително, поне щом се отнася до големите претенденти. Победителят в последните две издания на Тура – Йонас Вингегор, заяви, че е изключително развълнуван и трасето му подхожда. Тадей Погачар, който пък спечели през 2020-а и 2021-а година също с нетърпение очаква следващата битка за „жълтата фланелка“.

„Маршрутът е приятен, наистина харесвам първата седмица. По-трудна е от предни години. Ще се наложи да си в топ форма още от началото на Тура“, заяви словенецът пред L’Equipe. Именно тук идват големите проблеми обаче за част от групата. Става въпрос за спринтьорите, които хич не останаха доволни от етапите и тяхната подредба. Много специалисти също дискутират дали това е най-добрата последователност на етапите. Тъй като шансовете за спринтьори са малко и разпръснати. Най-големият проблем е, че спринтьорите ще трябва да преминат през изключително трудни етапи, само за да стигнат до тези възможности за етапна победа.

„Толкова е трудно, дори съм леко шокиран“, сподели британската легенда Марк Кавендиш, който ще се бори за етапна победа, с която да подобри рекорда за брой победи в Тур дьо Франс. В момента спринтьорът го дели с великия Еди Меркс.

„Това може би е най-сложният маршрут, който съм виждал в Тур дьо Франс“, допълни Кавендиш, който ще има последен шанс за участие в Обиколката на Франция.

Белгийската звезда Яспер Филипсен, който впечатли мнозина през изминалата година, също остана леко удивен от трудността на Тур дьо Франс 2024.

„Смайващо е. Мисля, че последният шанс за спринтьорите ще е в етап 16, после трябв всеки да прецени дали ще продължи до Ница, защото ще бъде много труден финал. Има и други цели през сезона като Олимпийските игри или други състезания по-късно през сезона“, сподели спринтьорът, който загатна, че мнозина може да се насочат към други цели и присъствието на най-добрите спринтьори (както е обикновено) в Тур дьо Франс изобщо не е гарантирано.

Може би най-интересни обаче са слуховете около Ремко Евенепул. Той самият качи стори в своя Инстаграм със снимка на маршрута и надпис, който гласеше: "Гледам с нетърпение към Тура". Шефът на Соудал-Куикстеп Патрик Льофевър пък разкри нещо интересно. 

"Ремко седна на масата с спортния си директор и треньор, за да обсъдят плановете си. Той все още има какво да доказва в Джирото и мислеше да комбинира Джиро и Тур. Но с идването на Олимпийските игри, това не ми изглежда като най-добрата идея", коментира Льофевър.

Бъдещето на Ремко и къде точно ще кара все още не е ясно и сигурно няма да бъде чак до следващата година и началото на сезона, но идеята за Тур дьо Франс и битка срещу най-големите със сигурност е в главата му. А ето че вече има спекулации и за необичаен дубъл - Джирод Д'Италия и Тур дьо Франс.