Пясъчен полумаратон организира разградският клуб за приключенски спортове "Зелена стъпка". Той ще се проведе на 31 май по най-дългата пясъчна ивица в България – при устието на река Камчия. 

Трасето е с дължина 10.55 км по самата брегова ивица. Изминаването на разстоянието в двете посоки е равно на полумаратонска дистанция - 21.1 км.

За да завършат състезанието, състезателите ще трябва два пъти да пресекат устието на река Камчия, което ще се извършва с газене в най-плиткия участък, където се разбиват вълните. Ще бъде осигурен спасител, а при бурно море и спомагателни съоръжения.

Всеки участник може да избира дали да използва обувки или да премине дистанцията бос. Трасето ще бъде разположено по най-източната част на пясъчната ивица, като състезателите ще са задължени да не се отдалечават на повече от 15 метра от водните пространства.

Полумаратонът "Камчийски пясъци" е едно от трите събития, които клуб "Зелена стъпка" организира през 2015 г. На 11 април е второто издание на Великденския крос по улиците на Разград, а на 26 юли – вторият Лудогорски полумаратон, състезанието е горски полумаратон в местността Пчелина край Разград.

Сред всички любителски дълги бягания през годината, полумаратонът "Камчийски пясъци" ще е единственият в България при такива условия, останалите маршрути са в гористи местности, горски участъци, шосета, планински терени.

Клуб "Зелена стъпка" бе учреден към туристическо дружество "Буйна гора" през март 2014 г., членовете му организират и подпомагат инициативи като лекоатлетически кросове, туристически преходи, велопоходи, преплувания и други, осъществявани сред природата, в паркова и градска среда. Сред ежеседмичните събития, които организират, са неделни бягания в Градския парк, независимо от атмосферните условия.

Повече информация за полумаратона "Камчийски пясъци" ето тук: https://www.facebook.com/events/421894271309724/?ref_dashboard_filter=upcoming