Българският отбор по художествена гимнастика приключи своето участие на Световната купа в Портимао (Португалия). Равносметката за националките ни е два медала – сребърен и бронзов, за състезателките съответно ансамбъл-жени за съчетанието с 5 обръча и ансамбъл девойки с 5 ленти. На последното си изиграване с три ленти и две въжета всички отбори допускаха много грешки.

Един от малкото състави, играл по-добре, беше българският отбор. Треньори и състезатели очакваха да вземат медал, но бригадата на трудност отново беше извикана и оценката на българския отбор отново беше намалена, и така нашите момичета излязоха от призовата тройка. С появата на оценката на светлинното табло залата стана на крака и започна да я освирква. Така медалите се разпределиха между Япония – златен медал, Испания – сребро и Русия – бронз. Нашият ансамбъл остана на 6-та позиция.

След случилото се, запитана за съдийските решения, Илиана Раева философски и с усмивка отговори, че така трябва да се работи в тренировъчната зала, че когато играят българките, не само публиката да освирква съдийската оценка, но и да доведе до нейното увеличаване, защото най-важното нещо е българските гимнастички да играят винаги силно и без грешка, с огромно присъствие на терена, за да може да бъдат оценявани по достойнството от съдиите. Ето защо в тази посока предстои много сериозна ежедневна работа на гимнастички и треньори, както и пълно себеотдаване от всички.

Развитие в тази посока е, че през нощта на събота срещу неделя, на връх българския Великден, вместо да празнува, ансамбълът и треньорите имаха видео разбор и анализ на допуснатите грешки. Веднага след състезанието българската делегация в добро настроение се отправи на партито на турнира.

Изключителни аплодисменти за представянето си на турнира в Портимао заслужи ансамбълът ни при девойките, който по блестящ начин показа на всички, как по трябва да се представя България. Независимо, че останаха трети, заслужено спечелиха овациите на публика, признанието на специалистите и благодарност от съотборнички и треньори. Заслужена радост за треньорката им Белла Каратанчева, затова, че за важното участие на финала, успя да мобилизира отбора да даде най-доброто от себе си.

За съжаление индивидуалните ни гимнастички – Биляна Проданова и Габриела Кирова, не успяха да се класират за финалите на отделните уреди.