Борбата с расизма вече прилича на анекдот, след като радетелите за права съзряха „черно-бял“ проблем в шахмата. Джон Адамс, който е представител на шахматната федерация на Австралия, призна, че е получил въпрос от "АВС Сидни" защо белите фигури винаги имат право на първия ход.

„Техният продуцент каза, че това е расизъм и поискаха от федерацията официално изявление по случая“, призна Адамс.

Новината предизвика реакции от всички звезди на черно-белите квадрати начело с легендата Гари Каспаров.

„Ако шахматът ви изглежда расистки, опитайте играта „го“, в която черните винаги местят първи, вместо да харчите парите на данъкоплатците и да изглеждате глупаво“, препоръча Геният от Баку.

Това не е първо предизвикателство към едно от основните правила в шахмата. Миналата година световният шампион Магнус Карлсен и Аниш Гири нарушиха древното правило в демонстративен мач като част от Световния ден на ООН за борба с расовата дискриминация.

Пилотите от Формула 1 пък обмислят да коленичат преди първия старт от сезона в Австрия този уикенд в подкрепа на протестите в САЩ и други страни. НБА и женската ѝ версия пък ще поставят надписи:„Черните животи имат значение“ на всички места, където ще се играят срещи от подновения шампионат. Възможно е лозунгите дори да заменят имената на фланелките на играчите.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.