Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева похвали старта на дебютантката на Световното първенство в Пезаро, Италия, Катри Тасева. Нашето момиче започна силно на на престижния шампионат, а Раева заяви, че се гордее с грацията. 

Силен дебют на Тасева на Световното в Пезаро

Бившата гимнастичката коментира още, че оценките на Тасева на композициите на обръч и топка не са много високи, като изрази недоумението си от решението на съдиите за композицията на обръч и по-конкретно за оценката за трудност.

"Много съм доволна от старта на Катрин Тасева. Катрин е дебютантка и за първи път играе на Световно първенство. Неудобният час за загрявка (станахме в 5 часа тази сутрин) и ранното загряване по никакъв начин не повлияха на мотивацията ѝ. Кати беше много спокойна, много концентрирана и изпълняваше с пълна сила и амплитуда всичко на загрявката преди старта. На състезанието игра като истински боец! На топка не направи техническото си движение с уреда на пируета на панше, но много умело се справи със ситуацията. В същото време се бореше за всеки елемент докрай и успя да направи всичко", започна Илиана Раева за страницата на федерацията. 

"На обръч много умно прецени да спести едно M-че, където обръчът беше неудобен, но точно така трябваше да реагира и този неин контрол по време на изиграванията и много ме радва. Всичко друго направи на макс и с пълна амплитуда. Беше смела, артистична и много концентрирана. Успя да си направи всички рискови елементи и трудности с тяло. За мен беше огромно удоволствие да видя, че се състезава със спокойна мисъл и изпълнява поставените задачи", продължи Раева.

"Оценките ѝ не са високи, особено непонятна за мен е оценката ѝ на обръч на трудност, но се надявам това да не се окаже фатално за класирането ѝ. По-важно на този етап е, че показа много силен характер и огромните си възможности. Бъдещето е пред нея. Надявам се по този начин да изиграе и другите два уреда.  Отличен старт за Катрин! Тя беше прекрасна днес в квалификациите с обръч и топка! Гордея се с прекрасното ни момиче!", завърши Илиана Раева.