В националната база в зала "Раковски" се проведе контролно на националния отбор по художествена гимнастика индивидуално (жени и девойки). За България взеха участие Невяна Владинова и Катрин Тасева, както и девойките Елизабет Йовчева, Татяна Воложанина, Анна Келман, Миряна Чолакова, Бояна Гелова и Вая Драганова. 
В контролното участваха и националките на Бразилия и Мексико, които ще представят страните си на световното първенство в Пезаро (Италия) и са на подготовка в нашата база.

Владинова и Тасева стабилни в поредното контролно преди Световното

В залата присъстваха всички ръководни фактори на българската художествена гимнастика - президентът на БФХГ Илиана Раева, членът на техническия комитет на ФИГ Мария Гигова, вицепрезидентът на БФХГ Мария Петрова, генералният секретар на федерацията Росина Атанасова, директорът на националните отбори Деспа Кателиева.

Веднага след края на проверката Илиана Раева говори за медиите.

"Много съм доволна от видяното днес. Имаме още някои малки подробности за доизчистване, но до световното всичко ще е наред. Надявам се нашите момичета да играят без грешка и очаквам обективно съдийство. По отношение на съдийството са взети изключително строги мерки от новия президент на ФИГ г-н Моринари Ватанабе, така че основно класирането ни зависи от това дали гимнастичките ни ще изиграят всичко, което е заложено в съчетанията им. С малките започваме работа по нова методика - те ще работят със своите треньори при девойките, но ще бъдат непрекъснато наблюдавани от треньорския щаб на жените, за да има една приемственост между девойки и жени. Искам с децата да се работи правилно, да можем да отсеем най-добрите и качествени гимнастички при малките и те да бъдат готови за работа веднага след попадане във възраст жени. Ще обявим конкурс за треньор за ансамбъл - девойки и ако работим както трябва, ще бъдем на световно ниво. Винаги в правилника на нашия спорт е имало тънки моменти, невидими за обикновения зрител, това не е новост. Нека медиите и нашите фенове да знаят, че има неща, които се оценяват основно от съдиите и специалистите, но всичко зависи от това нашите момичета да играят без грешка и да направят всичко, което е заложено в композициите им. Напредъкът и при двете ни гимнастички буквално се вижда с всеки изминал ден. И двете са в отлична форма, играят с огромно желание и хъс, концентрирани и мобилизирани са да дадат най-доброто от себе си на предстоящото световно първенство. За нас е важно момичетата да са спокойни и да играят както те могат", коментира Илиана Раева.

Двете български топ гимнастички Невяна Владинова и Катрин Тасева показаха четирите си композиции и някои от новите трика в зала "Раковски". Катрин Тасева спечели контролното, но и двете с Невяна играха много добре.

След състезанието Мария Гигова направи пълен разбор на всяко съчетание и на двете, като обясни в детайли всеки елемент, кой как се зачита и какво точно трябва да се прави, за да получи максималните точки от съдиите. Гигова заяви, че като цяло е много доволна и от двете гимнастички и вижда голяма разлика в играта им в сравнение със Световната купа в Казан.

Ансамбълът на България по художествена гимнастика ще бъде на лагер в Спорт Палас във Варна преди световното първенство, което ще се проведе от 30 август до 3 септември в италианския град Пезаро.