Истината е, че очаквахме повече от това Световно, но не се получи. Това заяви президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева след края на индивидуалната надпревара на първенството на планетата във Валенсия, Испания.

Боряна Калейн завоюва два сребърни медала във финалите на отделните уреди, като си подпечата и квота за Олимпийските игри в Париж 2024. Стилияна Николова взе един бронзов медал, но и двете ни грации не влязоха в медалите в многобоя - Николова завърши четвърта, а Боряна на шеста позиция. Страната ни стана и световен отборен шампион за първи път от 30 години насам, отново на испанска земя.

Въпреки това, Раева акцентира върху допуснатите грешки, като сподели, че е доволна от работата на всички, но грешките ще наложат "сериозни и точни промени в тренировъчния процес".

Ето какво каза президентът на БФХГ:

"Вчера завърши световното първенство във Валенсия, Испания в индивидуалната надпревара.

Честито на медалистките!

Абсолютно заслужени медали!

Честито на новата световна шампионка Даря Варфоломеев!

За съжаление Стили и Боряна допуснаха грешки и останаха, Стили на 4-то място, Боряна на 6-то място.

И двете успяха да вземат медали от финалите, Боряна два сребърни, Стили един бронзов. Успяхме да вземем и златен медал, и да станем отборни световни шампиони заедно с ансамбъла ни.

Истината е, че очаквахме повече от това световно, но не се получи. Очаквахме, защото спечелихме Европейското, както и Световни купи през годината, но тук допуснахме грешки. И в ансамбъла, и в индивидуалното имаме много силни съчетания, достойни за златния медал, но и в двете дисциплини допуснахме грешки.

Изводите за грешките при Стили, Боряна и ансамбъла показват различни причини, с които трябва да се справим.

Доволна съм от работата на всички, защото работят много и работят отговорно. Не съм доволна от допуснатите грешки, затова ще трябват сериозни и точни промени в тренировъчния процес.

Конкуренцията е много силна и истинска, а следващата година ще е още по-силна и ще по-трудно на всички. Това е прекрасно за спорта и трябва да е стимул за всички.

България също ще има много силна вътрешна конкуренция. Олимпийските квоти не са поименни.

Независимо от горчивината, истината е, че през тази изминала година Боряна, Стилияна и Ева направиха много силен сезон и категорично показаха, че са сред фаворитите за спечелване на златните медали в индивидуалното класиране в многобоя, във финалите на отделните уреди, както и в отборното класиране.

Боряна стана абсолютна европейска шампионка, Стили спечели две световни купи, Ева спечели сребърен медал на лента на Европейското, а трите станаха европейски и световни шампионки в отборното класиране. Към това ще добавя и трите медала спечелени от Боряна и Стили на това световно.

Поздравления за тях, треньорите и целия щаб.

Поредно състезание с по-обективно съдийство!

Поздравления за президента на ТК Noha Abou Shabana!

Догодина трябва да бъдем още по-силни, по-атрактивни и с много повече Вяра в собствените сили, защото сме МНОГО СИЛНИ и трябва да успеем!".