Пресаташето на Държавната Агенция за Младежта и Спорта Радослав Янкулов сподели за Гонг, че е много доволен от организираната от ДАМС инциатива за отбелязване на 17 май - ден на българския спорт и професионален празник за работещите в сферата на спорта – с множество спортни състезания на цялата територия на Национална спортна академия.

Ето какво сподели Радко Янкулов пред Гонг:

Толкова съм доволен, че другото няма значение. Благодаря на Дарик Радио, защото вие се хванахте с нас от самото начало. Заедно започнахме да готвим нещата. Всичко стигна до хората, за което съм благодарен.

Не трябва да става дума за еднократна инициатива. Весела Лечева и Стефка Костадинова обикаляха и се засякохме по алеите на НСА днес. Весела ми каза: „Радко трябва всеки месец да го правим това нещо.” Но може би трябва всички да се организират, а не само дадено радио и институция.

Младите хора все повече започват да откриват спорта, това е така. Това ми е втори празник като пресаташе на ДАМС от общо три. Тази година, в сравнение с миналата, има поне една степен отгоре като инициативи и желание.

Това, че няма спортно радио и аз още не мога да си го обясня това. Живея с мисълта, че България е спортна нация, че има хора, които могат да дадат за спорта. Когато ние спряхме да излъчваме, казах си добре, ако съм бил луд, че се хванах със спортно радио, и другите ли, които се занимават с това, са луди. Хората се интересуват от спорт, но стадиона е празен. Тези които могат да помогнат на спорта, не помагат. Това си е болна тема за мен.

Ще се започне от някъде със завръщането на масовия спорт. Мисля обаче, че му е необходимо едно по-високо равнище като организация. Теренчетата за футбол са денонощно пълни. Но трябва да има условия, съблекални, изкуствена трева, да може да хората да изпият една бира след мача. Не знам обаче каква е възвръщаемостта от инвестицията в тези спортни съоръжения.

По въпроса за финансирането на спортните бази в училищата мога да кажа - въпросът е към МОН. Но мога да кажа и друго. Трети час по физическо трябва да се изпълнява, това е регламентирано. Такъв час няма, защото няма условие за физкултура, това е така, защото няма пари. Няма учители, защото заплатата им е малка.