Пола Радклиф изрази мнението си, че жегата и голямата влажност в Пекин ще представляват много по-голяма заплаха за нормалното провеждане на Олимпийските игри това лято, отколкото високото ниво на замърсяване в китайската столица.

Британската световната шампионка в маратона, която има астма, счита, че рисковете от мръсния въздух в Пекин са силно преувеличени, въпреки че специалистите предричат най-големи проблеми при дълги дисциплини като маратона.

„Трябва да вземам нужната доза от лекарството си за астмата и няма да има никакъв проблем. Не считам, че това е нещо, за което трябва да се притесняваме прекалено много”, сподели Радклиф пред „BBC Sport”.

„Сигурна съм, че китайските власти ще направят всичко по силите си, за да се справят максимално добре със ситуацията. От друга страна, ефектът от замърсяването се усеща след състезанието”, добави британската състезателка.

„Много по-голямо затруднение според мен ще бъде голямата жега и влажността, тъй като това са неща, за които няма как да се подготвиш. Аз ще се концентрирам върху тези фактори много повече, отколкото върху замърсяването. Няма голямо значение за мен дали две-три сутрини ще се събудя с заболяло гърло и повръщане”, коментира Радклиф.