На 31 юли точно в 7:00 часа ще бъде даден на класическото 44-километрово трасе с обща положителна денивелация от 2500 метра на Балканиадата по планинско бягане. 

Участниците стартират с продължително 12-километрово изкачване до билото на Стара планина, където се намира и първия подкрепителен пункт на хижа Добрила. 

След това продължават по билната пътека, която е част и от емблематичния туристически маршрут "Ком-Емине" до заслон Ботев. 

В този участък състезателите ще трябва да преминат алпийския траверс в района на връх Купена. Заслон Ботев е вторият чекпойнт в състезанието. След билната панорама се местим посока хижа Васил Левски, където е и последният подкрепителен пункт. 

Последните 12 км от състезанието са по течението на Голяма река, която определено ще дойде доста освежаващо предвид очакваните високи температури. Сред заявените участници са едни от най-добрите ни лекоатлети Йоло Николов и Димчо Мицов, младият и перспективен бегач с множество престижни класирания Александър Спасов и Стефан Иванов. 

При дамите се откроява заявката на Христина Козарева. Кристина Иванова, Елена Димитрова и Таня Димитрова са останалите жени, които дават сериозна заявка за призовата тройка. 

Час по късно, в 8:00 часа ще бъде даден старта на "късото" трасе с дължина 25-километра. Трасето минава през хижа Равнец, продължава със стръмно и продължително изкачване до местността позната като Петолъчката. 

Финалните 15 километра се препокриват с голямото трасе. Интересна ще е битката при мъжете, като сред заявените участници са Даниел Кублашлиев, Ивайло Каменаров, Стоян Владков и Иван Гочев. 

Добре познатите в бегаческото общество бургаски момчета Иван Пачев и Барбун Барбунов решиха да вдигнат още повече нивото на състезанието и осигурига награден фонд с обща сума от 5000 лв. 
Той ще бъде разпределен между призьорите  при мъжете и жените на дистанцията от 44-километра.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.