Най-добрият състезател на България в гребането Георги Божилов обяви пред Гонг, че няма да работи с новия треньор на националния отбор Данаил Йорданов! Часове по-рано новият наставник даде пресконференция, на която каза, че в бъдеще ще се работи по нов начин относно подготовката на състезателите ни и обяви, че поради безкрайно слаба конкуренция Божилов няма да участва на първия старт от Световната купа в Австралия.

„Моята амбиция е той да се бори с големите! В Австралия не участва световният елит, срещу който трябва да застане. Не споделям практиката да се участва на слаби състезания, за да печелим някакви дивиденти и това според мен не гради състезателите. Трябва да се сборим с големите, ако искаме да станем големи. Ако ли не – ще си седим вкъщи на село и ще сме първи там. В понеделник трябва целият състав да пътуваме на лагер в Гърция (Яница до Солун) до 20 февруари. След това планираме втори лагер стига Министерството своевременно да преведе парите защото в момента лагерът, който е на Белмекен не е платен, този, който предстои в Гърция ще бъде на плещите на УС на федерация с лични средства”, бяха част от думите на Йорданов в Пресклуб „България”.

Пред Гонг обаче Георги Божилов, който миналата година спечели именно този първи старт от Световната купа в Австралия, отправи доста остри критики към новия национален треньор.

Ето какво каза той:

„Не е той човекът, който трябва да реши дали да отида в Австралия или не! Аз имам личен треньор, който преценява и знае аз на какво ниво съм. Той не е много добре запознат къде каква конкуранция има!

Насилствено искат да провалят нашия заплануван лагер в Турция, който всяка година го провеждаме. Искат да ни заведат в Гърция, където условията не са толкова добри. В Яница няма възможност треньорът да бъде до нас с моторница, реката е тясна и се налага да се пътува 15км.за всяка тренировка.

Федерацията си избра новия треньор. Той погледнато реално няма състезател в националния отбор защото никой не иска да се хване с него да тренира! Обеща да помага, но в същото време се налага с неговите идеи и мислене. Пречи на работата защото от три месеца имаме само проблеми и мислим само за това! Пропадна единият лагер, който бе плануван за декември на Белмекен. От три години аз и още двама състезатели тренираме с личен треньор Георги Георгиев. Никой не се допитва на старши треньора.

Не мисля, че Йорданов може да твърди, че няма да има силна конкуренция в Австралия! Той не познава нито елитния спорт, нито къде колко конкуренти има. Аз имам друга информация! Контактувам с мои колеги, които са финалисти и медалисти, и знам, че първата Световна купа ще си бъде много на ниво. Аз искам да участвам на нея! Четири състезания в спортния календар не са никак много. Това, че те искат да спестят пари или че Австралия им се вижда много далеч, не ми се вижда за нормално.

Ние сме поставени на колене! Нямаме думата! Никой не се съобразява с нас! Принудени сме да изпълняваме това, което решат! Няма как аз да тренирам с новия треньор! След 12 години труд с друг наставник, постигнати успехи и вървене напред, няма как да сменя треньора! Той нито е изявен треньор, нито има опит като треньор! Последната година само бе треньор на леката категория и не останах с добри впечатления от него защото те му се качваха на главата. Никой състезател нямаше респект към него! И изведнъж той става национален треньор и се опитва да ни учи как да го правим! Няма как! Не мога да работя с него! Той има силен човек в ръководството на федерацията, а президентът на нашия клуб няма думата. Беше гласувано и обещано една част да отидат на лагер в Гърция, а ние да заминем за Турция. Уви, не си удържаха на обещанието и ни принуждават да отидем в Гърция. Там няма благоприятни условия. По-добре да си седим в България, за да не харчим излишни пари и то в евро! Там е също толкова топло, колкото тук и условията са като на Панчарево! Аз не възнамерявам в понеделник да тръгна за Гърция! Само ще си загубя времето и по-добре да съм си в София.“