Калоян Махлянов – Котоошу няма да прекратява кариерата си, научи Гонг от самия сумист.

След като на последния за сезона голям турнир за Купата на Императора във Фукуока гигантът ни от село Джулюница напусна битката заради контузия и загуби ранга си „одзеки”, от Япония Котоошу обяви: „Няма да се оперирам! Няма за кога. Сега ще се опитам да се възстановя и още през януари на първия турнир ще се боря да върна ранга си, като за целта трябва да взема 10 победи. Няма да спирам, няма да прекратявам кариера!”.

Последните години Махлянов е преследван от контузии – на коляното, рамото и т.н. Той обаче няма как да се подложи на операция, защото няма нужното време за възстановяване между турнирите. Сега Котоошу загуби ранга си „одзеки”, който е втори в йерархията на професионалното сумо в Япония след „йокодзуна” – велик шампион.

Именно Калоян бе първият европеец, изкачил се толкова високо в йерархията и спечелил титла „одзеки”. Още на следващия голям зимен турнир в началото на 2014 година българинът ще има първа възможност да си върне званието „одзеки”, като за целта трябва за запише 10 победи. В момента той е „секиваке”.