Фаворитът за титлата в Токио Калоян Махлянов-Котоошу претърпя първо поражение в Големия летен турнир за Купата на Императора.

Българският сумист бе надигран в 13-и кръг от маегашира Аминишики, който му приложи техниката ошидаши - директно избутване от дохиото. Поражението обаче не е фатално за Котоошу, след като Хакухо също претърпя загуба, от одзеки Котомицуки. До допълнителен мач с Хакухо за определяне на победителя може да се стигне само в случай, че българският Гъливер загуби и двете си оставащи срещи, а Хакухо победи в своите две.

Асашорю пък отпадна окончателно от борбата, след като бе победен за четвърти път. Най-популярният българин в Япония има 12 успеха и една загуба, Хакухо е с 10 победи и три поражения. 25-годишният Котоошу ще играе в утрешния 14-и предпоследен кръг със секиваке Ама, който дотук има 4 поражения. Ако Махлянов спечели Купата на Императора в Токио, той ще стане първият европеец в историята на древния спорт, който триумфира в надпреварата.

В последния 15-и кръг двуметровият българин, най-високият сумист в турнира, ще се изправи в заключителния кръг срещу най-ниския участник – Тойоношима, който е висок само 169 сантиметра и тежи 142 кг. На Хакухо му предстоят мачове с одзеки Кайо утре и в неделя с Асашорю.