Първите ни двама представители в олимпийската надпревара в леката атлетика Георги Иванов в тласкането на гюле и спринтьора Денислав Гунев, който мери сили в най-атрактивната дисциплина – 100 метра, не успяха да преодолеят квалификациите. Българите се представиха далеч под възможностите си в своите дисциплини.

Георги Иванов напусна Олимпиадата в Пекин, след като направи три фаула. Нормата, която състезателите трябваше да преодолеят е 20.40 метра, което е с 38 сантиметра над личния резултат на гюлетласкача ни до този момент. Освен Иванов, още четирима състезатели записаха по три фаула.

Сочените за фаворити Адам Нелсън и Рийс Хофа си осигуриха място на финалите, които на финала (днес от 16.00 часа) ще спорят за разпределението на медалите с още десет състезатели.

Спринтьорът ни Денислав Гунев също остана далеч под личния си резултат на 100 метра и отпадна от квалификациите. Българинът записа шесто време от 10.66 секунди в шестата серия, което се оказа крайно недостатъчно, за да мери сили с най-добрите Асафа Пауъл, Усейн Болт и Тайсън Гай. Най-добрият резултат, който Гунев е записвал е 10.27, който той записа през месец юни в София.

Най-бързите мъже на планетата и фаворити за медала продължават спора помежду си, след като преодоляха с лекота квалификациите и спечели своите серии. Гвоздеят на програмата – финалът на 100 метра при мъжете е насрочен за утре – 17.30 часа (българско време).