Днес, 5 септември, се проведе първият каяк събор за бързи води. Той бе организиран от „Българско каяк общество” (БКО). Тази млада, спортна организация има за цел да популяризира и развива каякинга в България и да се бори за по-чисти реки, опазване на бреговете им, забрана на строежа на ВЕЦ-ове в защитени територии и др. Събитието беше подкрепено от клубовете по рафтинг, както и от общините Кресна и Симитли.

Първият национален каякинг събор имаше състезателен характер и в него се регистрираха над 80 участници от София, Стара Загора, Пловдив, Козлодуй, Елхово и др. Състезанието се проведе на специално подготвеното трасе в Кресненското дефиле на р. Струма. То бе официално открито от кмета на община Симитли Апостол Апостолов, кмета на община Кресна Илиян Кръстев, областния и зам. областния управител на Благоевград Валери Смиленов и Бисер Михайлов и областния координатор на политическа партия „ГЕРБ” Костадин Хаджигаев.

„Нашата цел е да поощряваме начинаещите каякари в България, за може броят на хората, които харесват този изключително атрактивен и вълнуващ спорт, с дългогодишни традици в други страни в Европа, да расте.Много сме благодарни на общини Симитли и Кресна, които застанаха зад нас и ни увериха, че ще ни съдействат и за в бъдеще за развитието на този спорт, който набира все по-голяма популярност особено в региона на Кресненското дефиле на р. Струма.”, заяви президентът на БКО Димитър Манев.

Събитието бе проведено според всички изисквания за безопасност. Организаторите се бяха погрижили на място да има лекарски екип и спасители по бреговете на реката, а местните органи на КАТ съблюдаваха за безопасността на всички преминаващи МПС в региона на тясното дефиле. Състезателите задължително ползваха защитно оборудване за вода – спасителни жилетки, каски и специална екипировка.

Състезанието включваше: едноместен каяк - мъже, жени, двуместен надуваем каяк (К2) – мъже, жени и двуместен надуваем каяк – смесени двойки. Те се състезаваха в две дисциплини – слалом и спринт.

В смесените двойки участваха и ветерани каякари с децата си, които се опитаха да покажат, че каякингът в бързи води освен екстремен е и достъпен спорт, който дава на всички практикуващи го качества като смелост, решителност, бърза мисъл, добър сихрон в тандем и др.