Първият плувен маратон "Свети Влас" ще събере в неделя, 19 август, любителите на водните спортове от цяла България. 

Стартът ще бъде даден в 11:15 часа за участниците в дистанция 2000 м и в 10:30 часа за дистанция 1000 м на плаж „Венид бийч“ до Марина Диневи. Организатори на събитието са кметството в Свети Влас, „Диневи груп“ и „Финис“ – България, а инициатори са трима плувни ветерани, майстори на спорта по скоростно плуване – Петър Георгиев, и Златко и Людмила Белчеви от Свети Влас. Домакините очакват в маратона да се включат настоящи и бивши състезатели по плуване, любители на водните спортове, туристи и всички, които искат да изпитат усещането от надпревара в открити води. 

Победителите в отделните възрастови групи ще получат медали и купи, а всички, които преплуват разстоянието в определеното време, ще бъдат наградени със специална грамота и ще си тръгнат с фланелка и плувна шапка за спомен.

- Маратонът Свети Влас се провежда за пръв път и засега заявки за участие са подали три спортни клуба от страната – каза Петър Георгиев, главен съдия и един от съорганизаторите на маратона. – Надявам се да дойдат още състезатели, а и много приятели на плуването, които искат да се насладят на участието в подобно състезание. Наградите са осигурени от плувна фирма „Финис“ и вярваме, че ще се превърне в истински празник. Ако маратонът се хареса и предизвика интерес, ще го направим традиционен и ще го организираме и през следващата година.

Плувният маратон „Свети Влас“ ще се проведе в 8 възрастови групи, а стартът ще е на плаж „Венид бийч“ до Марина Диневи. Началото на регистрацията е в 9:30 часа, първият старт на дистанция 1000 м (за деца от 9 до 14 години) е в 10:30 часа, а стартът на 2000 м (за всички участници над 14 години) е в 11:15 часа. Награждаването на победителите е в 12:30 часа.