В периода 16-18 октомври 2009 година, на бейзболното игрище до Техническия университет се проведе тренировъчен лагер по американски футбол.

Под егидата на IFAF (Международна федерация по американски футбол) в България дойдоха трима от най-добрите треньори по американски футбол в Швеция.

Участие в тридневния тренировъчен лагер взеха играчите на българските Тийм София и Плевен Брейвхартс и румънските Букурещ Уориърс и Букурещ Предатърс.

Също така по покана на Федерация по Американски футбол – България – в лагера взеха участие и 2-ма френски треньори. Заедно с българските и френските си колеги, шведските треньори проведоха един изключително динамичен и интересен за играчите лагер.

Приложените упражнения целяха подобряване на техническите умения и правилното изпълнение на задачите извършвани от играчите според тяхната позиция. Наблегнато бе на бързината, силата, но най-вече на безопасността в този иначе изключително контактен спорт.

За играчите, които издържаха и трите дни на лагера, това беше добра възможност да проверят сегашното си ниво и да усетят какво е нивото на силния европейски американски футбол, накъдето се цели и българският отбор Тийм София.

Едва няколко месеца след като стана пълноправен член на IFAF, Българската федерация проведе и първото събитие в България под егидата на международната федерация. Ще следват още много подобни лагери, целящи да засилят както нивото на подготовка на играчите, така и интереса към американския футбол в България.