Президентът Георги Първанов прие шахматната легенда Анатолий Карпов преди обед на бул. „Дондуков” №2. Срещата бе кратка заради натоварената програма на държавния глава и 12-тия световен шампион.

Първанов и Карпов си стиснаха ръцете пред погледа и на Силвио Данаилов. Вицепрезидентът на Българската федерация по шахмат, мениджър на Топалов и кандидат за президент на Европейската централа е причината руснакът да дойде у нас, като днес в 15 часа последният съветски световен шампион по шахмат ще направи символичния първи ход на седмата партия от Мача за световната титла между Веселин Топалов и Вишванатан Ананд. След това във Военния клуб Карпов, който е кандидат за президент на ФИДЕ, ще даде съвместна пресконференция с Данаилов.

„България е доказала способността си успешно да организира шахматни турнири. Интересът към мача Топалов – Ананд по света е огромен”, каза Капров, който запозна домакина с идеите си за развитието на шахматния спорт и че ако бъде избран за председател на ФИДЕ, ще даде своя принос за решаването на въпроса за намирането на генерален спонсор за този спорт.

„Пристрастни сме към бъдещето на шахмата, защото сме една от най-успешните нации в този спорт. Българското общество и институции подкрепят кандидатурата на Силвио Данаилов за председател на Европейската федерация по шахмат. Уверени сме, че европейският шахмат може да спечели много с реализирането на кандидатура му”, пък заяви президентът Първанов.

Към момента точно по средата на Мача за световната корона, индиецът води на българския супергросмайстор от Русе с 3,5 на 2,5 точки.

В следващия почивен ден на сблъсъка на 5 май – сряда, пък ще се даде началото на съпътстващия международен шахматен отворен турнир „Свети Георги – Победоносец”. Надпреварата е в подкрепа на Топалов и ще продължи до 9 май в седем кръга. Като в края има и среща на черно-бялата дъска София – Рим под патронажа на посланика на Италия в България Стефано Бенацо.