Италианските фенове трябваше да изчакат до шестия етап за първата победа на местен колоездач в Джиро д'Италия, но пък чакането си струваше, защото денят донесе още много успехи за италианците.

Фаусто Маснада (Androni Giocattoli) пресече първи финала на етапа до Сан Джовани Ротондо. Неговият сънародник Валерио Конти (UAE Team Emirates) пък финишира втори на 5 секунди зад Маснада като за него голямата награда бе фактът, че оглави генералното класиране.

Това действие обаче бе дори желано от досегашния лидер Примож Роглич (Jumbo-Visma), който призна още преди старта, че няма нищо против временно да предаде розовата фланелка за лидер в състезанието. За него и за другите фаворити етапът бе спокоен, макар че в самото му начало Роглич падна и трябваше да довърши етапа с превръзка на задните части.

Сравнително рано стана ясно, че основната група няма амбиции за етапа и така борбата остана между 13-те колоездачи в откъсването. Сред тях Маснада и Конти се оказаха най-подготвени и 28 километра преди финала, по единственото същинско изкачване за деня, атакуваха групата на бегълците и бързо успяха да си създадат добра преднина.

Двамата работеха заедно и накрая си поделиха наградата - етапен успех за Маснада и лидерство в класирането за Конте.

Фаусто Маснада

източник: БГНЕС

Хорхе Рохас (Movistar) изпревари Рубен Плаза (Israel Cycling Academy) за третото място, а топ 10 допълниха другите колоездачи от откъсването.

Основната група пристигна на 7:19 минути зад Маснада и така генералното класиране бе изцяло променено. В него Конти води с 1:41 минути на Джовани Карбони и с 2:09 на Нанс Петерс. Роглич вече е 11-и на 5:24, но това не притеснява словенеца, тъй като тежките етапи в Джирото тепърва предстоят. Разликите между него и другите фаворити също се запазиха.