Пълен триумф за българските гимнастички на турнира от веригата Гран При в испанския град Марбея, след като Ева Брезалиева, Боряна Калейн и Стилияна Николова завоюваха всички отличия.

Брезалиева изигра най-стабилно всичките си съчетания и спечели златния медал в многобоя със сбор от 124.050 точки.

Втора се класира Боряна Калейн със 119.080, а бронзовото отличие взе Стилияна Николова със 118.350 точки.

Композициите на българките са много трудни, съобразени с новия правилник и е търсено съзнателно от треньорския щаб всяка една да бъде показана в характерния си стил и присъствие на килима.

На финалите утре Ева Брезалиева ще играе на всичките четири уреда, Стилияна Николова на три финала (обръч, топка и бухалки), а Боряна Калейн е финалистка на лента.

На обръч Брезалиева влиза с най-висока оценка 32.300 точки, която е и най-високата изобщо на турнира, а Стилияна Николова е с втора по сила 31.350.

На топка отново Брезалиева е с първа оценка 30.850, а Стилияна Николова има 29.400 точки.

На бухалки Николова се класира с най-висока оценка на уреда - 31.600, а Брезалиева в с втора по сила 30.950 точки.

На лента най-високата оценка получи Боряна Калейн 31.500, а Ева Брезалиева влезе във финала с втора - 29.950 точки.

Ансамбъл на България за жени в състав Вая Драганова, Елена Георгиева, Петя Борисова, Женина Трашлиева, Биляна Везирска и София Иванова показа композицията си с пет обръча, тъй като в Марбея няма състезание.

Българките допуснаха грешки, но наистина съчетанието показа своята мащабност и оригиналност.

Съдия за България на турнира е Даниела Велчева.

В неделя предстоят финалите на отделните уреди при жените, международния турнир "Андалусия къп" за девойки с участието на Елвира Краснобаева и Дара Стоянова, а ансамбъл жени ще представи композицията си с три ленти и две топки.