Руският президент Владимир Путин наруши продължителното си мълчание и за първи път коментира темата относно ограниченията поставени пред руските спортисти за допускането им до участие в международните състезания. Коментарът на Путин беше направен след съвещание с членовете на правителството в Санкт Петербург, където изслуша доклад на министъра на спорта Олег Матицин.

„Нашите спортисти участват в международните спортни състезания и ще продължат да го правят. От наша страна не може да пренебрегнем действията на международните спортни чиновници, които създават пречки за нашите представители и за съжаление пренебрегват олимпийските принципи. Само нанасят вреда на международното олимпийски движение“, заяви руският президент.

„Спортът трябва да бъде свързващо звено между народите и държавите, особено в условията на някакви конфликти. Основните проблеми на съвременния спорт за високи постижения са свързани с неговата излишна комерсиализация. Това води до корупция и политическа зависимост. С укрепването на многополярността на съвременния свят ще се променя международния спорт. Той ще върви в по-добра посока. По такива са моите надежди“, добави Владимир Путин.