„Няма контузии и ексцесии в отбора” сподели волейболният ни национал Евгени Иванов – Пушката пред Гонг в последния ден от пребиваването на тима ни в Южна Корея. Центърът изключително апетитно ни разказа за допирът му до корейската кухня и традиционното „булгоги”.

Приключи лагерът на волейболистите ни преди 29-тите Летни олимпийски игри в Пекин. След подготовка в Германия и две загуби там, 10-дневните тренировки в Инчеон също завършиха. На корейска земя след две победи, днес играчите ни получиха малко почивка, а утре им предстои кратко пътуване до Пекин.

24-часа преди националите в града домакин на Игрите пристигна селекционерът Мартин Стоев. Около 11:00 часа българско време Стоев заедно с президентът на БФВолейбол инж.Данчо Лазаров и водачът ни тима ни Иван Тодоров влязоха в Олимпийското село.

„Всички сме добри, няма ексцесии и контузии при нас. Лагерът бе ползотворен за нас от гледна точна на аклиматизация, на двата мача, особено втората проверка. Извлякохме полза от целия ни престой тук. Свикнахме с азиатското време, само дето си лягаме малко по-късно от нормалното. Все пак наваксваме 7 часова-разлика, защото дойдохме в Корея от Германия. Дали сме добре сработени в полето ще се види след няколко дни на официалните мачове. На тренировка е едно – там винаги се получават нещата и е по-лесно. Въпросът е, когато дойде мачът дали ще можем да повторим същото. Въобще обликът на отбора ни е съвсем по-различен от това, което видяха зрителите в България на мачовете във Варна. И Владимир Николов и Андрей Жеков тренират нормално и равностойно” каза Пушката.

За Евгени Пекин 2008 ще бъде втора Олимпиада, а готови ли са всичките ни волейболисти и повече ли мислят вече за олимпийския волейболен турнир, ето отговорът на националния ни център: „Усеща се олимпийският дух в тима ни. Все по-често в речника ни попада думичката „Олимпиада” и самите състезания! Настроението започва да се усеща по различен начин! Нямам опасения от първите ни два мача, в които срещаме азиатски отбори – Китай и Япония. Ние винаги сме играли трудно срещу азиатците, но не сме губили! Не виждам защо сега трябва да се притесняваме повече!”

Равносметката за временното състояние на отбора: „България не може да бъде по-силна в сравнение с това, което бяхме миналата година ноември месец! Тогава на Световната купа взехме бронзовите медали! В момента достигнахме същата форма и това е достатъчно! Най-хубавите ни моменти и притеснения тепърва предстоят и ще ги споделя след 20 дни!” разкри Иванов.

Изключително образно и апетитно Пушката разказа пред Гонг за двете посещения на отбора ни в традиционните корейски ресторанти за „булгоги” – вид барбекю. „Единият път бе доста добре, другият – малко съмнително! Доста необичайно за нас българите, за начина на приготвяне, за самите съставки вътре. Просто не сме свикнали на това. Не знам дали имаше кучешко месо. Вторият път бе една маса с една голяма купа по средата пълна с неясно какво олио и още нещо. Изсипаха вътре два килограма месо, гъби и непонятни за нас зеленчуци. Цялото това „нещо” си вреше там на масата, а ти трябва да си взимаш от него онова, което ти харесва. Това си е традиционна корейско кухня, ние бяхме длъжни да я опитаме и да знаме какво да си поръчваме следващия път, когато дойдем тук!”