Световният шампион Иван Стоицов от България регистрира три неуспешни опита в движението изхвърляне в категория до 77 килограма на Европейското първенство по вдигане на тежести.

Това лиши Стоицов от възможност да се бори за място в крайното класиране и той реши въобще да не излиза в другото движение - изтласкването.

Стоицов започна на 155 килограма, а след това и във втория си опит на същата тежест не успя. Треньорският ни щаб реши да заложи на тактиката „всичко или нищо” и за третия му опит беше поискана тежест от 158 килограма. Стоицов обаче се провали и отпадна.

Също без нито един успешен опит в първото движение остана и олимпийският шампион Танер Сагир от Турция. Сагир обаче реши да излезе във второто движение, но сензационно и там не регистрира нито един сполучлив опит.

Руснакът Олег Перепеченов спечели европейската титла в категорията, след като постигна двубой от 362 кг. В движението изхвърляне той завърши със 164 кг, а в изтласкването- с 198 кг.

Второто място остана за Ара Хачатрян от Армения, който записа двубой от 361 кг (165 кг в изхвърлянето и 196 кг в изтласкването). Трети изненадващо стана притежание на младия руснак Алексей Юфкин, който спечели и титлата в изтласкването с 200 кг. Неговият двубой е 355 кг, като в изхвърлянето той постигна само 155 кг.