Маршрутът на тазгодишното 59-то издание на Международната колоездачна обиколка на България почти със сигурност ще бъде променен.

В момента организаторите на най-голямата велопроява у нас уточняват трасетата, по които ще преминава колоната през този сезон, съобщи генералният секретар на Българския колоездачен съюз Цвятко Чолаков.

Стартът на тазгодишната Обиколка на България е на 6 септември, а финалът й - на 13-ти септември. Това означава, че нашият тур на практика ще се дублира с началото на Обиколката на Хърватия. Така двата старта ще се конкурират не само по еднаквия си коефициент - 2.2, а и по участващите елитни бегачи от Европа.

Поради това се очаква някои от традиционните участници в Обиколката на България да предпочетат старта в Хърватия. Други пък състезатели, които минали години са участвали там, сега сигурно ще изберат участие в нашата страна, заради тактическите си предпочитания и атрактивното и обновено трасе у нас.

Ръководството на БКС в момента работи по два проекта за Обиколката. Според първия, стартът на състезанието ще бъде от София, а финалът - в Пампорово. Другият проект е със старт в морската ни столица Варна с пролог, а финалът - на връх Бузлуджа.