Съдийската комисия при Българска федерация лека атлетика (БФЛА) информира, че на интернет страницата на БФЛА – www.bfla.org, са публикувани изменения в Наредбата за провеждане на състезанията от държавния спортен календар 2021-2024 г.

Основните промени са в три направления, като те влизат в сила от датата на утвърждаването им от Управителния съвет на БФЛА – 14 декември 2021 г. Измененията са свързани най-вече с препятственото бягане в зала за момичета под 16 г., дисциплините по спортно ходене за мъже и жени и планинско/свръхдълго бягане за юноши и девойки под 20 г. и мъже и жени.

Акценти в промените, с които атлетите и всички ангажирани в спорта ще трябва да се съобразяват са:


  • Променя се разстоянието от старта до първо препятствие за момичетата под 16 г. в зала, като то става 13 метра. (т. 42)

  • Съобразно наложени от Световната атлетика изменения са добавени дисциплините 35 km спортно ходене за мъже и жени на Националния шампионат по спортно ходене, което ще даде възможност за евентуална селекция за същата дисциплина на Балканските първенства, където дистанцията също ще се проведе за първи път през 2022 г. (т. 40)

  • Отново заради нововъведения в международния спортен календар и възможността за адекватен подбор на евентуални участници от България БФЛА одобри и нов формат на провеждане на дисциплините планинско и свръхдълго бягане, като те ще бъдат обединени в 2-дневен Национален шампионат по оф-роуд бягане – по примера на Европейската атлетика, която през 2022 г. ще проведе първото подобно първенство. (т. 40 и 45)


Всички промени в Наредбата са ясно обозначени в отделен файл на интернет страницата на БФЛА, като на сайта на федерацията е препубликуван и целият текст на изменената наредба.

ИНТЕРНЕТ ДОСТЪП ДО ДОКУМЕНТИТЕ:

- Файл с отделните изменения от 14.12.2021 г.: https://bit.ly/3miGoIq

- Наредба на БФЛА 2021-2024 – актуализирана: https://bit.ly/3p9Wjul

Съдийската комисия при БФЛА напомня, че съгласно същата Наредба, приета през декември 2020 г., в сила от 1 януари 2022 г. влизат изменения, касаещи част от дисциплините в програмите на Националните шампионати.

  • За възрастовата група под 14 г. в зала – Четирибой заменя досегашния Трибой (60 m пр.б. заменя 60 m и Скок височина става задължителна дисциплина, вместо избираема).

  • За възрастовата група под 14 г. на открито – Петобой заменя досегашния Четирибой (Скок височина става задължителна дисциплина, вместо избираема).

  • За възрастовата група под 16 г. в зала – в рамките на дисциплината Петобой 60 m пр.б. заменя 60 m.

    Съдийска комисия при БФЛА